Jasper Alblas over Afvallen

Gepubliceerd op 7 oktober 2013 | door Jasper Alblas

2

Melk is goed voor elk? Beslis zelf.

Er is veel discussie in de medische wereld of zuivel wel of niet gezond is. Zelf neig ik meer naar de ongezonde kant. In mijn receptenboek raad ik aan zuivel zo veel mogelijk te vermijden. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met de waarheid over zuivel en mijn kijk hierop. Vervolgens kun jij zelf bepalen of je melk blijft drinken. Eén van de grootste redenen waarom ik aanraad zuivel te vermijden is puur logische redenatie.

Melk is voor kalfjes

Moeder natuur heeft moedermelk gemaakt voor kleine mensenbaby’s, maar koeienmelk is gemaakt voor kalfjes, niet voor mensen. In koeienmelk zitten allerlei voedingsstoffen die bedoelt zijn voor kalfjes, en niet per se voor mensen. Kalfjes groeien van 45 kilo bij de geboorte naar een 500 kilo wegende volwassen koe in ongeveer twee jaar. De hormonen in koeienmelk zijn door Moeder natuur samengesteld zodat het kalfje in twee jaar tijd groeit naar een volgroeide koe. Deze dosis groeihormonen is veel hoger dan dat wij mensen nodig hebben (wij gaan van 3-4 kilo naar 50-100 kilo in 21 jaar).

Maar ik heb toch calcium nodig voor sterke botten?

Dat klopt, je botten hebben calcium nodig, maar in tegenstelling tot wat de merkfabrikanten je via reclame doen laten geloven, kan ook zuivel je hier niet mee helpen. In een gepubliceerde studie in “The Journal of Pediatrics” kwam onder andere naar voren dat de onderzoekers bij kinderen ouder dan zeven jaar niet konden vaststellen dat meer melk zorgde voor meer calcium. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de dierlijke eiwitten in melk de zuurtegraad van het lichaam verhogen. Het verhogen van de zuurtegraad is levensgevaarlijk. Om dit tegen te gaan onttrekt je lichaam juist calcium uit je botten, om zo de zuurtegraad weer op een normaal niveau te krijgen. Calcium is namelijk sterk basisch. Een betere aanpak voor sterkere botten is: 1. voldoende beweging in de buitenlucht, 2. consumeer voldoende groentes rijk aan calcium en 3. vermijd roken, cafeïne en alcohol.

Gepasteuriseerde zuivel

Het is voor winkels in Nederland enkel toegestaan om gepasteuriseerde melk te verkopen. Dit is gedaan omdat niet gepasteuriseerde melk in sommige gevallen een zeer gevaarlijke bacterie kan bevatten. Melk wordt gepasteuriseerd door het te verhitten (en zo de schadelijke bacterie te doden). Bij het pasteuriseren worden echter ook een hele hoop gezonde stoffen (enzymen) ‘gedood’. Deze gezonde enzymen heeft je lichaam nodig om melk op een juiste manier te verteren. Zonder deze enzymen kan je lichaam melk dus niet goed verteren. Dit brengt ons direct bij het laatste punt.

Magere melk

Magere- of vetvrije melk wordt vaak gepromoot als gezonder dan volle melk. Maar het vet in de melk zit daar natuurlijk niet zomaar. Moeder natuur heeft het vet in de melk gestopt om onder andere het cholesterol niet te laten oxideren. Geoxideerd cholesterol verhoogd de kans op hart- en vaatziekten. Nogmaals, dit is slechts mijn kijk op zuivel. Maar, je kunt niet ontkennen dat het bewijs dat zuivel lang niet zo gezond is als we denken zich opstapelt.

Tags: , , , , ,Over Jasper Alblas

Jasper Alblas

Op zijn website, www.jasperalblas.nl, helpt Jasper mensen met overgewicht gemakkelijk en snel gewicht te verliezen. Hij werkt hard om samen met jou een gezondere samenleving op te bouwen. Met zijn credo: Afvallen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe; geeft hij makkelijke stap-voor-stap instructies over hoe jij snel en efficiënt kunt afvallen.


Tags: , , , , ,


Terug naar boven ↑
 • Nieuw

  Facebook

 • Celebrity Workouts

  Celebrity Workouts

  Check de workouts

 • Specialisten van Workout Squad

  Specialisten van Workout Squad

  Bekijk het team van Workout Squad