Jasper Alblas over Afvallen

Gepubliceerd op 16 januari 2014 | door Jasper Alblas

0

Het gevaar van E-nummers

Veel mensen trekken een moeilijk gezicht als ze horen dat er in een bepaald product veel ‘E-nummers’ zitten. Maar hoe slecht zijn deze E-nummers nou eigenlijk echt? In dit artikel beschrijf ik wat deze E-nummers precies zijn en hoe het kan dat er zoveel in ons voedsel zitten.

Alle (voedings)stoffen die kunstmatig aan ons voedsel toegevoegd worden moeten volgens de Europese wetgeving een E-nummer krijgen. Dit E-nummer betekent dat het stofje getest en veilig bevonden is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Waarom gebruiken we stoffen met een E-nummer?

De E-stoffen worden voornamelijk aan ons voedsel toegevoegd om de productiekosten naar beneden te brengen of het product aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Zo zijn er E-stoffen die werken als conserveermiddel, als kleurstof, als zoetstof of als stabilisator.

Dus vanuit dit perspectief gezien komen deze stoffen ook de consument ten goede. Het is fijn dat je vlees niet te snel uitdroogt en dat je chocolade niet naar bittere cacao smaakt. Stel je voor dat je een potje jam in twee dagen moet opeten omdat je het anders weg kan gooien.

Maar waarom hebben E-stoffen dan zo’n slechte naam? Dat komt omdat de stoffen niet natuurlijk zijn. En zodoende dus bijna per definitie al niet gezond voor ons zijn. Normaal gesproken horen deze stoffen niet in ons voedsel te zitten.

De problemen met E-nummers

Veilig bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, maar in hoeverre kunnen we die vertrouwen?

Er zijn allemaal afspraken en processen beschreven over hoe een bepaalde stof goedgekeurd kan worden als voedingsstof. In theorie werken deze afspraken perfect. In de praktijk echter hebben we veel te maken met lobbyisten.

Lobbyisten zijn mensen die ingeschakeld worden door grote corporaties om een bepaald stofje goedgekeurd te krijgen door een autoriteit voor voedselveiligheid. Deze lobbyisten gebruiken hun invloed en overtuigingskracht om sleutelfiguren in het beslissingsproces te ‘overtuigen’ dat het stofje dat door hun werkgever geproduceerd wordt echt veilig is. Helaas is dit niet altijd in het belang van de consument.

Zo kan het dus voorkomen dat de sleutelfiguren in het beslissingsproces andere belangen hebben dan slechts het welzijn van de consument. En dit kan natuurlijk tot problemen leiden.

Daarnaast is het, zo ver ik heb begrepen, zo dat als een stofje eenmaal goedgekeurd is in de Verenigde Staten, het ook vrijwel zeker goedgekeurd wordt in Engeland. En als het stofje eenmaal goedgekeurd is in Engeland wordt het ook vrijwel zeker goedgekeurd in de Europese Unie.

Met andere woorden; als een sleutelfiguur in het beslissingsproces in de VS een onethische beslissing maakt, heeft dit vaak zijn gevolgen voor de voedselveiligheid hier in Nederland.

En tot slot is er nog het één en ander aan te merken op de maximale hoeveelheden van deze E-stoffen in voedsel. De maximale hoeveelheden in voedsel zijn namelijk gebaseerd op een gemiddeld gebruik, als je meer E-stoffen behoudende producten eet dan normaal kun je dus een teveel daarvan binnenkrijgen.

De gevaarlijke nummers

Nu worden bijna alle E-stoffen gelijk behandeld, maar dat zijn ze zeker niet. De ene E-stof kan veel gevaarlijker zijn dan de andere.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle E-stoffen, hoe gevaarlijk ze zijn en hun bijbehorende effect op het lichaam.

Je zal niet direct dood neervallen als je een keer een product binnenkrijgt met E-stoffen, sommige E-stoffen kun je zelfs relatief veilig eten. Maar als je echt een duurzaam gezond leven wilt leiden is het een goed idee om zo veel mogelijk natuurlijke producten te eten en te drinken. Dit houdt in: veel groenten, koud water vis, gras gevoerd vlees, scharrel ei, noten, wat fruit, kruiden en specerijen, natuurlijke oliën en water. Wat je ook doet, vermijd in ieder geval deze top 10 producten met E-stoffen.

Tags: , , , , , , ,Over Jasper Alblas

Jasper Alblas

Op zijn website, www.jasperalblas.nl, helpt Jasper mensen met overgewicht gemakkelijk en snel gewicht te verliezen. Hij werkt hard om samen met jou een gezondere samenleving op te bouwen. Met zijn credo: Afvallen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe; geeft hij makkelijke stap-voor-stap instructies over hoe jij snel en efficiënt kunt afvallen.


Tags: , , , , , , ,


Terug naar boven ↑
 • Nieuw

  Facebook

 • Celebrity Workouts

  Celebrity Workouts

  Check de workouts

 • Specialisten van Workout Squad

  Specialisten van Workout Squad

  Bekijk het team van Workout Squad