Jasper Alblas over Afvallen

Gepubliceerd op 11 december 2013 | door Jasper Alblas

0

“Brood, daar zit wat in” Maar wat?

Al tientallen jaren lang is een ‘stevige’ boterham het toonbeeld van een gezond ontbijt en een gezonde lunch. In dit artikel leer je dat brood helemaal niet zo gezond is als dat we allemaal denken. De met brood gevulde lunches en ontbijten kunnen wel eens een oorzaak zijn van vele (chronische) aandoeningen die nu vaak bestempeld worden als ‘erfelijk belast’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgewicht, diabetes, psoriasis, reuma, e.d.

Het zijn de granen in het brood, die de balans in je lichaam verstoren. Granen zijn één van de drie producten die je moet vermijden bij elke maaltijd. Dit heeft alles te maken met de (giftige) anti-voedingsstoffen die zich in granen bevinden.

Evolutie en anti-voedingsstoffen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn alle levende wezens zoals ze zijn door miljoenen jaren van evolutie. Levende wezens zijn over de (honderdduizenden) jaren heen zo geëvolueerd dat ze de grootste kans op overleven (en voortplanting) hebben. Dit geldt ook voor planten (zie ook dit artikel over Oergezond eten). Een tijger heeft grote klauwen en tanden om andere roofdieren van zich af te houden. Een hert is snel en wendbaar om zo zijn aanvaller te ontlopen. Een krokodil is in het water haast onzichtbaar en heeft enorm sterke kaken. Dit zijn allemaal manieren om de overlevingskans te vergroten. Planten kunnen natuurlijk niet wegrennen of een roofdier aanvallen.

Planten hebben over de (honderdduizenden) jaren heen (giftige) anti-voedingsstoffen ontwikkeld. Deze giftige stoffen zijn hun ‘wapen’ tegen de wezens die ze willen opeten. Door het eten van de stoffen heeft het wezen een minder grote kans om te overleven en de behoefte om deze bepaalde plant te eten zal dus op den duur uitsterven.

Wij, als mensen, kunnen de anti-voedingsstoffen die in graan zitten (nog) niet verdragen. Deze stoffen veroorzaken bij ons allerlei gezondheidsaandoeningen.

Gluten, lectines en fytaten

Gluten, lectines en fytaten zijn drie anti-voedingsstoffen in granen. Van deze drie zijn gluten de bekendste. Je hebt vast wel eens gehoord van mensen met glutenintolerantie. De waarheid is dat we allemaal tot op een zeker niveau glutenintolerant zijn. Alleen gaat de impact die gluten op ons hebben bij veel mensen vaak in eerste instantie onopgemerkt voorbij. Gluten worden echter door je lichaam behandeld als gifstoffen. Bij inname worden er snel antilichamen aangemaakt om zo je lichaam te beschermen. Op de lange termijn kan dit desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar ook op de korte termijn kun je al gezondheidsproblemen ervaren in de vorm van: slechte nachtrust, moeilijke stoelgang, eczeem, droge huid, chronische vermoeidheid en nog veel meer.

“Maar granen zijn toch een onderdeel van de schijf van vijf?”

Ja, dat klopt. Deze schijf van vijf is helaas gebaseerd op gedateerd onderzoek en is samengesteld met de wensen van grote corporaties in het achterhoofd. In mijn ogen is er maar één manier om zeker te weten wat de waarheid is, en dat is: eet voor een maand geen granen en kijk hoe je je aan het eind van de maand voelt. Slaap je beter? Heb je een makkelijkere stoelgang? Is je eczeem verdwenen? Dan ben je blijkbaar glutenintolerant en is het voor jou beter om brood (en andere graanproducten) links te laten liggen.

Een maand graanvrij

Een maand lang zonder brood (en andere graanproducten). Het lijkt moeilijker dan het is. De aandachtspunten hieronder zullen je erg helpen de maand vol te houden.

 • Eet in de ochtend een boerenomelet of een groenteshake.
 • Eet in de middag een uitgebreide salade.
 • Eet in de avond groente met vlees/vis/ei en eventueel wat quinoa en/of zoete aardappel.
 • Bekijk dit receptenboek, het is geschreven voor mensen die willen afvallen, maar je vindt hierin een grote variatie van gerechten die graanvrij zijn. Gezonde, lekkere en makkelijke gerechten zijn essentieel om een maand lang graanvrij eten vol te houden.
 • Je kunt de salades makkelijk meenemen in afsluitbare doosjes. Je kunt de groenteshake makkelijk meenemen in een afsluitbare shakebeker.

Begin vandaag

Koolhydraatarm brood, speltbrood, roggebrood of zuurdesembrood zijn gezondere alternatieven dan ‘gewoon’ brood, maar het blijven nog steeds granen en dus kun je ze het best vermijden. In ieder geval voor de eerste maand.

De truc is om je gewoontes en misschien wel je smaak te veranderen. Eet meer salade in plaats van brood. De eerste paar weken is het even wennen maar daarna zal het steeds makkelijker gaan. Laat in de reacties hieronder weten hoe het gaat en of je een groot verschil merkt. Veel succes!

Tags: , , , , , , , , , , ,Over Jasper Alblas

Jasper Alblas

Op zijn website, www.jasperalblas.nl, helpt Jasper mensen met overgewicht gemakkelijk en snel gewicht te verliezen. Hij werkt hard om samen met jou een gezondere samenleving op te bouwen. Met zijn credo: Afvallen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe; geeft hij makkelijke stap-voor-stap instructies over hoe jij snel en efficiënt kunt afvallen.


Tags: , , , , , , , , , , ,


Terug naar boven ↑
 • Nieuw

  Facebook

 • Celebrity Workouts

  Celebrity Workouts

  Check de workouts

 • Specialisten van Workout Squad

  Specialisten van Workout Squad

  Bekijk het team van Workout Squad